Noi, părinții, știm de ce copiii noștri trebuie sa meargă la scoală? Ne-am pus vreodată întrebarea dacă propriii noștri copii știu de ce trebuie să meargă la scoală? Dacă nu ar exista o lege a școlarizării și dacă școală ar fi opțională, ce le-am spune copiilor noștri? La aceste întrebări o să răspundem în cele ce urmează împreună cu Domnul Profesor Flavian Georgescu.
În acest articol Domnul Profesor le va oferi părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Domnul Flavian Georgescu este un cunoscut profesor de matematică la ICHB, fondator al centrului Mate Performanță, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național.
În cele ce urmează Domnul Flavian Georgescu ne va răspunde la această întrebare:
Astăzi discutăm despre problemele pe care le întâmpinăm ca elevi, ca părinți și ca profesorii la început de an si încercăm să venim cu soluții în întâmpinarea acestora.
În primul rând trebuie să conștientizăm că stresul revenirii la școală pe care îl resimțim după o perioada de vacanță este cât se poate de firesc. Este de așteptat ca organismul nostru să se readapteze noului program după aproximativ două – trei săptămâni. De aceea, ar fi de dorit să nu ne învinovățim în primele zile de școală că de ce ne adaptam mai greu, de ce suntem somnoroși, că nu avem energie. Trebuie pur și simplu să acceptam și să așteptăm să treacă ceva vreme până să ne readaptăm la noul program. Aici este esențial ca elevii să fie sprijiniți de către părinți și de către profesorii lor și să fie înțeleși în tot acest parcurs.
Trecând peste subiectul adaptare și încercând să devenim obiectivi, știm cu toții că elevii întâmpină probleme sub diverse forme și situația nu e tocmai roz când vine vorba despre dorința acestora de a merge la școală. Aici intervine o mare problemă, o imensă problemă. Ne-am pus vreodată întrebarea dacă propriii noștri copii știu de ce trebuie să meargă la scoală? Noi, părinții, știm de ce copiii noștri trebuie sa meargă la scoală? Dacă nu ar exista o lege a școlarizării și dacă școală ar fi opțională, ce le-am spune copiilor noștri? I-am îndemna să mai meargă la scoală? Această întrebare este esența tuturor problemelor pe care le întâmpinăm ca elevi și ca părinți. Societatea din zilele noastre, media, personajele clasate ca fiind oameni realizați, viața virtuală de pe rețelele de socializare creează în mintea copiilor noștri ideea că a fi un om împlinit nu are nimic de a face cu mersul la scoală. Ba mai mult, auzim in jurul nostru mulți adulți care spun că au reușit să se realizeze, să deschidă businessuri, să se îmbogățească fără a fi niște oameni școliți și cu nu știu ce studii superioare.
Total greșit! Să ne punem pentru câteva momente în situația copiilor noștri care trăiesc în mediul ce tocmai l-am exprimat. Nu este perfect normal ca dacă tot timpul petrecut de ei în afara școlii este total neprielnic și tot ce aud în jur creează impresia că școala nu ne face oameni realizați, să nu simtă nicio atracție față de școală? Repet, trăim într-o societate cu valori total greșite și este extrem de important să conștientizăm asta și să le arătam și copiilor noștri realitatea.
Dragii mei, m-aș bucura să audă aceste cuvinte câți mai mulți copii și câți mai mulți părinți de actuali elevi. Educația este cel mai de preț lucru pe care îl putem oferi copiilor noștri. Educația ne ajută să devenim oameni împliniți și realizați, educația ne dă libertatea de a ne alege viitorul, educația este cea care dărâma orice barieră profesională și doboară orice obstacol care ne stă în cale în viață. Dacă vrem să fim fericiți și dacă vrem să fim oameni împliniți, Trebuie să fim educați. Este obligatoriu ca în copilărie și în adolescență să punem bazele unei educații solide și ale unor principii pe care doar la această vârstă le putem dobândi.
O să dau câteva exemple practice de situații concrete pe care le întâmpinăm zi de zi.
Vrei să devii ca adult om de business, să dezvolți afaceri, să devii om de succes. Pentru asta, trebuie să inovezi, trebuie să ai idei, trebuie să ai mintea formată și cultivată. Când iți formezi conexiunile logice și te educi pentru așa ceva? Când ești elev!
Vrei să devii un medic bun, un avocat bun sau să ne gândim la orice altă meserie. Trebuie să ai capacitatea de a corela informații și a le organiza într-un mod cât mai eficient. Această gândire înseamnă organizare și disciplină. Când ne formăm și ne dezvoltăm aceste conexiuni logice? Când suntem elevi.
Ne aflăm într-o situație extremă, urgentă, în care avem de făcut 5 lucruri in 10 minute. Le ducem la capăt sau cedăm? Mulți ar spune că ține de noi cât suntem de tari. Oare așa să fie? Ține de capacitatea noastră de a reuși să facem lucrurile ordonat și de a putea să ne organizăm rapid și eficient. Aha… Capacitatea noastră de a ne ordona și organiza rapid și eficient… Când ne dezvoltăm această capacitate? Când suntem elevi.
Dragii mei, în absolut, dar absolut toată viața noastră, educația ne ajută. Educația este cel mai important dar pe care îl putem oferi copiilor noștri. Aud deseori că părinții își doresc ca ai lor copii să facă mulți bani când vor fi mari, dar nu îi învață ce să facă pentru asta. Noi trebuie să învățăm copiii cum să fie capabili singuri să dobândească tot ce au nevoie. Să le descoperim talentele și vocațiile. Cu alte cuvinte, să îi educăm.
Informațiile învățate la școală nu le memorăm pentru a ne testa evaluarea națională sau bacalaureatul. La școală învățăm pentru a ne educa, pentru a fi liberi și pentru a găsi ieșire din orice situație.
Școala este locul unde copiii noștri se educă. Școala trebuie să fie un loc sacru. Noi, profesorii, trebuie să știm că a fi profesor este o misiune și nu o meserie. Copiii își lasă tot sufletul lor în mâinile profesorilor atunci când pășesc pragul școlii. Tocmai de aceea, noi dascălii trebuie să le fim aproape și să îi facem să iubească școala, să vină de drag la școală, nu să îi îngrădim cu frica de a face ceva greșit sau cu frica de a fi evaluați negativ. Apropo, cum ar fi dacă elevul în loc să fie depunctat pentru fiecare greșeală a lui, ar fi punctat pozitiv pentru fiecare răspuns corect? O astfel de notare îl va încuraja si îl va ambiționa și mai tare să învețe pentru a doua zi.
Educația de azi este baza solidă a societății de mâine. Dacă vrem să avem niște viitori adulți de care sa fim mândri, să educăm copiii din ziua de azi. Elevi, părinți, profesori, să formăm o echipă care sa aibă un singur scop, să fim educați. În final, vă spun așa … Iubiți școala! Iubiți cartea! Iubiți învățătura! Îmi aduc aminte de școlile pe care eu le-am absolvit … sunt un loc sacru pentru mine.
Dacă înțelegem ce mare este bogăția pe care o deprindem de la școală și dacă înțelegem că învățătura este un dar de neprețuit pe care doar când ești copil și adolescent îl primești, atunci altfel vom păși în acest an școlar. Vom fi optimiști, vom fi fericiți si încrezători că suntem pe drumul cel bun. Și ce frumos ar fi ca la toate acestea să presărăm un gram de moralitate, bunătate, omenie și credință.
Și înainte de toate să le oferim copiilor noștri liniștea și echilibrul emoțional în familie, să nu uităm că ei văd în noi modele pe care, din fericire, sau din păcate, în unele cazuri, le vor urma apoi toata viața. Așa că, degeaba ne dorim să aibă rezultate bune la învățătură, dacă noi, acasă, nu facem decât să blamăm școala, profesorul, inspectorul, ministrul și așa mai departe. Și eu am avut multe de învățat și învăț în permanență să fiu un părinte bun pentru copiii mei și așa doresc tuturor părinților … fiți mereu dornici de a învață și atunci veți fi modele bune de urmat în viața copiilor voștri!
Sursă: Educatie Privata