Note mici la școală? Cum trebuie să acționeze părinții

ianuarie 25, 2025

Note mici la școală? Ce trebuie să facă părinții când copilul lor ia o notă foarte mică la școală, Când vine cu un 3 sau cu un 4? Cum abordeze această situație? Ce ce să facă? Ce atitudine trebuie luată imediat? La toate aceste întrebări vă va răspunde în cele ce urmează Domnul Profesor Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național.

Citește mai mult: Note mici la școală? Cum trebuie să acționeze părinții

Azi voi aborda o temă sensibilă atât pentru părinți, cât și pentru elevi și profesori.

Ce să nu facem în această situație

De cele mai multe ori, noi, adulții, avem tendința de a sări la gâtul copilului, să îl tragem la răspundere, să îl criticăm… ai luat nota 4? Vaaai… nu ți-e rușine? Cum ai putut să faci așa ceva? Mă faci de râs? În spatele acestor afirmații sunt cuvinte grele, cuvinte cu mare încărcătură emoțională, cuvinte care rănesc și care pot dezvolta traume copilului cu grave repercusiuni în viitorul lui.

Dar, să lăsăm psihologii să analizeze îndeaproape acest subiect și să discutăm despre perspectiva educațională, despre abordarea noastră că părinți și ca dascăli a unei astfel de situații.

Cum abordăm această situație

În primul rând, ar trebui să conștientizăm aspectul esențial și anume că o notă de 4 poate apărea din diverse motive. Nu e fair play și nu putem să tragem la răspundere copilul până când aflăm care a fost cauza acelei note mici.

Cum abordăm această situația când i se întâmplă unui elev bun și este doar o excepție

Concret, dacă în situația dată se află un elev conștiincios, care învață mereu, își face temele exemplar, iubește să meargă la școală, este politicos, este un elev exemplu, dar… într-o anumită zi, ca excepție, nu a reușit să învețe o lecție și fix atunci profesorul l-a ascultat și i-a dat nota 4… va dați seama prin ce trece acel copil care după săptămâni, luni, ani de învățat vine acasă și părintele îl învinovățește în așa hal? Practic, toată munca lui o va resimți în zadar, va fi demoralizat, va căpăta o teamă de școală și va învăța din frică. I se va reseta în mod eronat tot "setingul mental" care culmea, era poate foarte bun până atunci. Or, în societatea noastră, cred că nu ar trebui să se mai pună accent pe a face ceva de frica profesorului, de frica părinților… Avem atâtea instrumente la dispoziție pentru a motiva elevul să învețe, trebuie doar să ne dorim, să conștientizăm că e cazul să facem asta dacă ne dorim o viitoare generație demnă pentru o societate educată. Așadar, în cazul unui elev din exemplul nostru, ar fi bine să îl susținem, să îi spunem că apreciem efortul lui pe care l-a depus mereu, că se mai întâmplă și astfel de momente, că nimeni nu e perfect și că are toate șansele să își mărească media.

Ce facem dacă copilul nostru a copiat?

Dar dacă elevul respectiv a copiat? Eh… aici se schimbă foaia. Ce înseamnă de fapt copiat? Înseamnă furt! Atenție… furt! Cum va ajunge ca adult un elev care învață să fure? Știți proverbul românesc cu "cine fură azi un ou?" Eh.. aici trebuie să avem grijă, să luăm copilul deoparte, fie că suntem în ipostaza de părinte, fie că suntem în ipostaza de profesor, și să îi explicăm ce înseamnă să furi, ce implicații au aceste fapte și că societatea nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.

Ce facem când copilul chiar nu înțelege și nota chiar este pe "merit"

Mai există și situația în care efectiv, elevul spune că nu pricepe nimic la matematică sau nu se prinde de el româna, că nu înțelege nimic de la școală, nu îi place ce se întâmplă la școală și atunci începe constant să ia note mici și ușor, ușor să piardă ritmul, ajungându-se chiar în situații de corigență. Ei, aici e cu totul și cu totul altceva.

Dragi părinți, dacă vă vedeți copiii în astfel de situații, nu îi lăsați la voia sorții, nu îi ignorați, nu spuneți că merge și așa și că poate va fi bine. Lucrurile nu funcționează de la sine dacă nu noi facem ceva. Acesta este momentul critic când noi ca părinți trebuie să acționăm, să spunem STOP… ce se întâmplă cu copilul meu? Unde e problema?

Orice rău poate fi spre bine dacă acționăm corect

Îmi aduc aminte că în clasa a cincea, în primele două săptămâni de școală, nu înțelegeam absolut nimic la matematică. Eu am fost crescut de către bunici și am mers la bunica acasă și i-am zis… mămăică… nu înțeleg nimic la matematică. Nu știu ce se întâmplă, aș vrea să învăț, dar nu pricep nimic. Știți ce a făcut bunica a două zi? A mers la doamna mea profesoară și i-a cerut ajutorul, a căutat problema, s-a interesat de mine. Apoi doamna profesoară a stat câteva săptămâni la școală după program și mi-a arăt mie și încă la doi copii exact ce nu înțelegeam. După 3 ore de explicații, știți ce mi s-a întâmplat? Am făcut un declic, am început să înțeleg absolut tot, ba chiar mi-am descoperit pasiunea pentru matematică și în scurt timp am devenit olimpic.

Va dați seama cum s-a întors situația la 180 de grade? Va dați seama că puteam ajunge liniștit repetent la matematică, însă simplul fapt că cineva s-a interesat de mine și a acționat, m-a condus către a fi olimpic la matematică și mai mult, spre a dezvolta o carieră în matematică?

Atenție mare, dragi părinți! Sunt multe motive pentru care copiii se pot îndepărta de școală… mediul de acasă, mediul din clasă, probleme de care nici nu avem cum să bănuim dacă nu comunicăm cu copilul nostru și cu profesorii lui. Există soluții pentru orice dacă știm când și cum să acționăm.

Concluzie

În concluzie, sunt extrem de multe motive pentru care un copil poate să vină acasă cu o notă mică, însă… înainte de a-l judeca, înainte de a-l certa, haideți să stăm puțin, să gândim rațional și să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat acel incident? Și vom fi surprinși de câte ori vom descoperi că problema este cu totul în altă parte decât credeam noi.

Sursă: Educatie Privata

Recomandari

Toate drepturile rezervate © 2025 Mate Performanță.